keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Toinen lähiopetusjakso 20.11.-23.11.2013: nauhoja, nyörejä, solmeilua, pujottelua, kuusivahti, tulitikkuteline ja tuotesuunnittelua

KSP1 ts: Mallan kanssa kävimme ryhmässä läpi hänen  antamansa kotitehtävän Muistoja menneisyydestä. Jokainen toi itse koululaisena tekemänsä käsityön ja kertoi sen tarinan. Hienoja töitä ja muistoja herättäviä tarinoita historiasta. Minä kerroin tyttölyseossa  tekemästäni jumppapussista, jota minulla ei ikävä kyllä ole enää tallella. Toinen tehtävämme oli pohtia aihetta Käsityön opetus tänään. Mielenkiintoista oli kuulla, miten erilaista käsityön opetus on joskus ollut ja on vielä nykypäivänäkin eri kouluissa.

Malla johdatti meidät nauhojen, nyörien, solmeilun ja punonnan maailmaan. Teimme metallilangoista kuusen runkokehikon, johon pujottelimme mielemme mukaisesti nauhoja, villaa, lankaa, helmiä.. Tein kuuseni vihreästä huovutusvillasta ja kangasnauhasta. Kultanauhaan pujottelin keltaisia ja vihreitä lasihelmiä ja laitoin ne koristeiksi kuuseen..Ryhmässämme syntyi toinen toistaan upeimpia taideteoksia. Kivaa puuhaa ja varmasti oppilaidenkin mieleen.


Erilaisia nauhoja ja nyörejä syntyi mukavasti Mallan demostroimana. Joillakin opiskelijoillammekin oli näppäriä, ainakin minulle uusia ideoita solmeiluun. Kiitos vinkeistä. Tunnilla piti kiirettä, kun tavoittena oli tehdä mahdollisimman paljon erilaisia malleja. Kaikki tuli kuitenkin tehtyä, mitä pitikin. Saamassamme monistenipussa on vielä lisää harjoituksia, joita voi tehdä kotona ajan kanssa.

 


 
 

Erityisesti pidin rautalankapunonnasta siihen liitettyinä helmineen.



KSP1 tn: Jussilta saimme kuusivahteihimme kotelot, jotka jokainen maalasi akrylimaaleilla mieleisikseen. Sitten vielä viimeiset juotokset ja hienot kuusivahdit olivat valmiit. Minun kuusivahtini valo tosin ei suostunut sammumaan kerran sytyttyään, mutta pienen  korjailun jälkeen sekin toimi moitteettomasti.
Terhin kanssa yhdessä tekemämme parityö oli nyt myös valmis ja opettajalle näytettävänä.




Puuteknologiassa Jussi kertoi meille käytettävistä välineistä. Oli tärkeää oppia välineiden oikeat nimet (penkkihöylä, kahvahöylä, kirvesmiehen vasara, kumivasara, purasin, selkäsaha, timputinsaha, lehtisaha, kairapora, akkuporakone, tasataltta, kourutaltta jne) ja niiden
 
käyttötavat. Näin olimme valmiita seuraavaan harjoitustyöhön. Se oli tulitikkukotelo. Työskentely oli leppoisaa ja mukavaa. Puupalan toiseen päähän sahasin lehtisahalla purjeveneen. Puupalan toisesta päästä sahasin pois palan, josta tuli tulitikkukotelon pohja. Käytin erilaisia höyliä, viiloja ja hiekkapapereita, jotta pinnasta tuli mahdollisimman sileä. Tappiliitoksia varten porasin reiät akkuporakoneella. Muovin kuumentaminen ja taivuttaminen koteloksi oli hyvin haastavaa. Puuosan viimeistelyvaiheessa työ vielä pintakäsiteltiin. Tein kaasupolttimella kuviointia puupintaan ja sittten petsasin ja lakkasin sen. Sitten vaan muovikotelo paikoilleen.Vaikka muovikotelo jäi vähän kupruiseksi, sitä tuskin huomasi, kun ruuvasin sen useammasta paikasta kiinni. Tulitikkuaskikin mahtui mukavasti liikkumaan kotelon sisällä. Hienoa! Aika monta erilaista työvaihetta tuli senkin päivän aikana opittua.


 
























KSP4 tuotesuunnittelu: Maija levitti ison määrän kortteja pöydälle. Näistä jokainen sai valita kymmenen itseään puhuttelevaa korttia. Tämän jälkeen jokainen kertoi valitsemiensa korttien avulla kuulumisensa Kylmäpihlajan majakkakäynnin jälkeen. Korttien myötä syntyi monta tarinaa, joita oli mukava kuunnella.



 
 
Piirsimme toisistamme kuvia Maijan antamien ohjeiden mukaan. Jokainen toimi vuorollaan mallina ja piirtämistapa oli aina erilainen. Syntyi mielenkiintoisia kuvia ja saimme  uutta näkökulmaa ajattelemiseen.





Maija oli järjestänyt meille vierailukäynnin Lönnströmin taidemuseoon katsomaan Suomen arvostetuimpiin kuvanveistäjiin kuuluvan taiteilijan Laila PullisenValon kaari -näyttelyä. Siellä tehtävänämme oli valita jostain teoksesta pieni yksityiskohta ja piirtää se. Piirsin eräästä isosta maalauksesta käden. Näyttely oli hieno, onneksi tuli käytyä katsomassa .




Kävimme tuotesuunnittelua läpi myös eläinten näkökulmasta. Ryhmien kokoonpanot vaihtelivat  ja näissä pienissä vaihtuvissa ryhmissä kehiteltiin monia hienoja ideoita.

1 kommentti: