perjantai 17. tammikuuta 2014

Kankaanpainantaa ja elektroniikkaa

Jo kolmas lähiopetusjakso (15.1.-18.1.2014) menossa, niin se aika vaan vierähtää. Keskiviikkona aamupäivällä oli Maijan opetusta. Aloitimme piirtämällä pareittain kuulumisiamme paperille  ja sitten kerroimme niistä tarinoita ryhmäläisillemme.
Kahvitauon jälkeen oli vuorossa tunnelmallisia esityksiä tuotesuunnitteluprojektistamme "Elokuun viimeinen viikonloppu saaristossa". Oli ihana katsella  ja kuunnella muiden aikaansaannoksista, jokaisen ryhmän esitykset olivat niin hienoja ja erilaisia. Mielestäni meidän oma ryhmä (Pia, Johanna ja minä) onnituimme hyvin sekä varsinaisessa työskentelyssä että työn esittelemisessä. Pia oli tehnyt meille diaesityksen ja Johanna oli sanoittanut "Kylmis -laulun". Niin saatiin laulaen KSP4 Tuotesuunnittelujakso (3 op) päätökseen.


Kontaktimuoviin leikattu kuvio ja muovi kiinnitetty kankaaseen
Iltapäivällä tutustuttiin kankaanpainannan ja värjäyksen maailmaan. Maija näytti ensin mallia ja sitten pääsimme itse kokeilemaan eri tekniikoita oman mielemme mukaan.
Väriä tuputetaan kankaalle

Leimasimella painettuja kuvioita
 

 
 
 












Vahaväreillä piirrettyjä kukkia, jotka sitten maalattu kankaanpainantaväreillä. Lisätään vähän glitteriä ja kaunis kangas on valmis.

 Aurinkomaalausta, jossa kangas ensin kostutettu ja sitten maalattu väreillä. Kankaan päälle on asetettu muovisesta paperista kuvioita muovipinta alaspäin. Kuviot hylkivät vettä ja jättävät alueet ilman väriä.
 
 

 Kankaanpainantaa sapluunan avulla


 
Aurinkomaalausta, jossa kangas on asetettu laskoksille (sininen kangas) ja ruskeassa kankaassa työ on asetettu rypylle ja kankaaseen on laitettu kumilenkkisolmuja.
 
 Kokeilevaa kankaanpainantaa (reservoivana aineena vehnäjauho). Kankaanpainoväri levitetty kankaalle kuvion kuivuttua, sitten silitetty ja sen jälkeen vehnäjauho pesty pois.
 
Torstaiaamuna alkoi KSP2 tekninen työ Matin luennoilla. Sain jälleen uutta elektroniikkaan ja sähköteknologiaan  liittyvää tietoa. Asiat ovat vielä minulla hakusessa, vaikka harjoitustöitä tehdessämme mieleeni palautuikin vuosia sitten fysiikan ja kemian koulutuksessa oppimiani asioita. Matti kertoi meille jaksotehtävästä, mikä on puuteknologiaan yhdistetty vahvistin tai kaiutin. Tätä aloitamme tekemään nyt keväällä ja jatkamme työn tekemistä vielä syksyllä 2014. Sitten on luvassa mm. paritenttiä (pe 14.3.) ja vapaavalintaista elektroniikkaprojektia... Perehdyn näihin vasta myöhemmin.




 Harjoitustyöt piristivät kivasti luentoa.
Ryhmässä työskentely oli taas mukavaa. Onnistuminen on niin kivaa!


   
Iltapäivällä päätimme KSP1 (5 op) opintojakson asettamalla jaksotyömme näytille. Kyllä oli komiaa!
Jokainen kertoi vuorollaan oman tuoteperheensä synnyn ja siihen tehtyjen tuotteiden tarinat. Oli kiva nähdä myös toisen ryhmämme (ryhmä 1) työt. Muutoinkin oli mukavaa, kun olimme koko päivän yhdessä suurena KäPOP-ryhmänämme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti