sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Muinaistulien yö: Majakan valmistaminen

MUINAISTULIEN YÖ -alakoulun käsityöprojekti
 
 
Kaikki ryhmämme jäsenet (Pia, Johanna ja minä) päättivät tehdä kehitämästämme  tuoteperheestä majakan. Tein majakkani rungon savesta seuraavasti: Kaulitsin saven noin senttimetrin paksuiseksi levyksi, jonka käärin sanomalehdellä vuoratun pahvirullan ympärille. Tasoitin ylä- ja alareunat veitsellä ja liitin saumat huolellisesti yhteen. Leikkasin suikaleen kaulittua levyä ja kiinnitin sen tornin yläosaan. Tein päälle pienemmät tornit kaulitusta savilevystä majakkavaloa varten. Vedin pahvirullan majakkatornin sisältä pois ja jätin työn kuivumaan rikkinäisen muovin alle  seuraavaan päivään.  
 
Kun työ oli kuivunut yön yli, leikkasin siihen veitsellä narujen pujotteluaukot ja ikkunareiät. Savi oli sopivan pehmeää leikattavaksi ja majakan muoto pysyi hyvin kasassa.
 
   Kun aukkoja oli riittävästi, jätin työn kuivumaan viikoksi rikkinäisen muovin alle.







Majakan kuivuttua maalasin sen karamiikkamaaleilla ja jätin sen polttoa varten.


Majakka polttouunista tultuna.


Tein majakan elektroniikkaosuuden, mikä oli kouluelektroniikan Majakka 041. Piirilevyn kokoaminen oli haastavaa. Tein työt ohjeiden mukaan, mutta siltikään valo ei toiminut. Menin ostamaan uuden sarjan ja kuten sanotaan, harjoitus tekee mestarin. Valo toimi moitteettomasti.
 
 
Tekstiilityön osiossa pujottelin narua majakan seinässä oleviin aukkoihin.
Kun aukot pienenivät, tein narusta lenkin ja käytin virkkauskoukkua avukseni vetäessäni lenkin majakan sisältä. Virkkuukoukku toimi hyvänä apuvälineenä.



Majakan seinät ovat valmiit. Nyt kiinnitn majakan valon paikoilleen. Minun piti tehdä se alakautta ja sitoa piirilevy langalla tornirakenteisiin kiinni. Piirilevyn laittaminen paikoilleen olisi ollut helpompaa, jos olisin tehnyt valotornin erisillenä.
 
Ensin laitoin patterin majakan sisään, mutta hauenleukojen yhdistäminen patteriin osoittautui liian vaikeaksi. Niinpä pujotin virtajohtimet majakan alaosassa olevasta aukosta majakan ulkopuolelle. Nyt valon laittaminen päälle ja sammuttaminen onnistuu hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti