sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

KSP3 Ompelun kurssityö: "Lahja minulta Sinulle"

"Lahja minulta Sinulle"

TUOTTEEN SUUNNITTELUPROSESSI

Kävin syksyllä Helsingissä Marimekon tehtaanmyymälässä ja ostin sieltä paksua puuvillakangasta "Pienet kivet". Ajatuksenani oli silloin, että ompelen siitä kassin tai jopa parikin kassia. Nyt päätin toteuttaa tämän tekemättömän työni ompelun kurssityönä.
Kassillani haluaisin ilahduttaa tytärtäni Johannaa. Kangas on aivan hänenlaisensa, kuosiltaan yksinkertainen ja väriltään mustavalkoinen. Korjasin muutamia viikkoja sitten hänen vanhan kangaslaukkunsa ja ajattelin silloin, että hän tarvitsisi uuden. Kassilla tulee varmasti olemaan käyttöä päivittäin.

Kassista piti tulla käytännöllinen, kestävä, rento ja tyylikäs. Se ei saanut olla liian pieni, mutta ei liian suurikaan. Siinä piti olla paljon taskuja, joista ainakin yhdessä olisi vetoketju. Mietin pitkään, riittäisikö vetoketjullinen sisätasku vai pitäisikö vetoketju olla myös kassin suuaukossa. Tutkin erilaisia valmiita kasseja  ja oma kassini alkoi kehittyä näiden kaupasta ostettavien tuotteiden pohjalta.

Otin kassini esikuvaksi työkaverini Sannan mustavalkoisen kassin ja päätin tehdä mukaelman siitä.









A) VISUAALINEN SUUNNITELMA

Vuoritettu kassi:


Päällikangas:
- vahvaa mustavalkoista puuvillakangasta, Marimekon "Pienet kivet".
 - ulkoapäin molemmilta puolin samannäköinen
 - kaksi päällikeommeltua taskua (syvyys 22cm, leveys 14cm).
Vuori:
- ohuempaa, mustaa puuvillakangasta
- toisella sivulla vetoketjutasku
- toisella sivulla päällikeommeltu tasku, jossa on isompi ja pienempi lokero (kännykkää varten)
Muuta:
- jenkkikassimainen muoto
- kassiin ei ole valmiita ohjeita eikä kaavoja
- käytettävissä olevien kangassuikaleiden leveys vain 33 cm eli kangaspaloja on yhdistettävä, jotta kassista saa riittävän leveän (kangas leikattava vaakasuoraan, etu- ja takakappaleisiin jatkopalat)
Käyttötarkoitus:
- sopii niin vapaaikaan kuin työlaukuksikin






Käytössä oli kaksi kangaspalaa, molempien  pituus 2m ja leveys 33cm.






B) TEKNINEN SUUNNITELMA

Kassin rakenne ja saumarakenteet:




Kassin osat:




1. Etu- ja takakappale (päällikangas)
2. Etu- ja takakappaleen alaosa + pohjaosa (päällikangas)
3. Tasku (päällikangas + tukikangas)
4. Etu- ja takakappale + pohjaosa (vuori- ja tukikangas)
5. Sisätasku (vuori- ja tukikangas)
6.  Vetoketjutasku (vuorikangas)
7. Sisäpohja (vuorikangas)
8. Sangat (valmis hihnanauha)
lisäksi:
2,5 cm leveää puuvillanauhaa päällikankaan ylä- ja alaosan saumojen päälle (2 x 40cm) ja päällitaskujen reunaan (2 x 20cm)
vinonauhaa vuorin päälliketaskuun
vetoketju sisätaskuun (25cm)
vetoketju kassin suuhun (30cm)
tukevaa pahvia sisäpohjaksi



TUOTTEEN VALMISTUSPROSESSI


Leikkasin päällikankaasta kassin etu- ja takaosat sekä kassin ala-/pohjaosat. Leikkasin myös vuorikankaasta etu- ja takaosat. Lisäsin kaikkiin kappaleisiin saumanvaroiksi 1,5 cm.
Leikkasin päällikankaan taskut siten, että kivikuviot ovat kohdakkain etu- ja takakappaleen kuvioiden kanssa.







 

 




Aloitin kassin ompelemisen päällikankaista.

Laitoin päällikankaat oikeat puolet vastakkain siten, että kassin ala/pohjaosa jäi etukappaleiden väliin. Ompelin ja huolittelin saumat yhteen. Silitin saumat.
















Seuraavaksi laitoin etu- ja takakappaleisiin taskut.

 Silitin päällitaskuun tukikankaan. Ompelin taskunsuuhun kaksinkerroin taitetun puuvillanauhan siten, että päällikangas jäi puuvillanauhan väliin. Neulasin ja ompelin taskun paikoilleen siten, että taskun alareuna oli kassin ala-/pohjaosan sauman kohdalla. Tein molempiin päällikappaleisiin samanlaisen taskun.













Kassin sangat ovat valmista, vahvaa hihnanauhaa. Mittasin sankojen pituudeksi 50 cm.

 Kassin sangat lähtevät ylä- ja alaosaa yhdistävien saumojen kohdalta ja jatkuvat taskujen sivureunojen päältä kiertäen taskun toiselle reunalle. Mittasin huolella sankojen paikat, neulasin ja ompelin ne taskujen alareunasta alkaen 4 cm taskunsuun yläpuolelle. Varmistin sankojen kestävyyden tekemällä näihin kohtiin vahvistusompeleet (suorakulmiot kulmasta kulmaan). Käytin sankojen ompelemiseen vahvempaa lankaa ja neulaa kuin muutoin kassin valmistamiseen.





 
 
 

 
 
 





Neulasin ja ompelin suoralla ompeleella etu-ja takakappaleen ala-/pohjaosan sauman päälle puuvillanauhan. Samalla myös taskun pohja jäi nauhan alle. Tein toisen puolen samalla tavalla.




Käänsin oikeat puolet vastakkain ja kohdistin ompelemani puuvillanauhat kohdakkain. Neulasin ja ompelin kassin sivusaumat ja huolittelin ne yhteen. Silitin saumat.
Kassin pohjaa varten mittasin 6 cm sivusaumasta ja käänsin pohjassa olevat kulmat kuvan mukaisesti, neulasin ja ompelin ne.














Käänsin kassin oikein päin.
 Kassi oli nyt saanut muotonsa ja näytti tässä vaiheessa tällaiselta.
Jätin päälliosan tähän vaiheeseen.

















Siirryin tekemään vuoriosaa.

Silitin tukikankaan vuoriin.
Seuraavaksi aloin valmistamaan vetoketjutaskua. Mittasin vuorikappaleeseen taskun paikan ja tein vetoketjuhalkion.  Huolittelin saumat erilleen. Taskun syvyys on 18 cm ja leveys 24 cm. Vetoketjun pituus on 25 cm. Ompelin vetoketjun saumaan.
 Neulasin kappaleet yhteen oikeat puolet vastakkain, samalla toinen taskukappale jäi halkion toiselle puolelle ja toinen toiselle puolelle.
 Käänsin taskupussin sivut päällelläin, ompelin ja huolittelin sivusaumat. Tikkasin vielä taskun yläreunan vetoketjun yläreunaan kiinni.










 


Silitin tukikankaan vuorin päälliketaskuun. Ompelin vinoreunakkeen taskun suuhun. Tein taskun alaosaan pienet laskokset, jotta taskuun mahtuu paremmin tavaraa. Neulasin ja ompelin taskun kassin vuorin toiselle sivulle kiinni. Koska päälliketaskusku oli yhtä leveä kuin kassistakin, kiinnitin sen sivusaumoihin kiinni. Erotin taskusta pystysuoralla ja vaakasuoralla tikkauksella pienemmän osan kännykkää tai muuta pikkutavaraa varten.



 Ompelin vuorin sivusaumat ja pohjaosan. Huolittelin yläreunan. Ompelin vuorin pohjaan samanlaiset taitteet (6 cm sivusaumasta mitattuna) kuin päällikankaankin pohjaan.










 Sovitin vuoriosan päälliosan sisään. Taitoin ja silitin päällikankaan ja vuorin yläreunan vetoketjutaitteen saumanvarat (1,5 cm) sisällepäin. Tein vetoketjuhalkion päätyihin samanlaiset kolmiotaitteet kuin pohjaankin, mutta pienemmät (3 cm sivusaumasta) ja ompelin kulmat. Kavensin saumanvarat ja huolittelin ne.
 
Neulasin ja harsin vetoketjun päällikankaan ja vuorin väliin. Vetoketju jäi siis molempien osien väliin. Ompelin reunan ompelukoneen vetoketjujalalla läheltä vetoketjun reunaa.  Kiinnitin ensin toisen puolen paikoilleen  ja vasta sitten toisen puolen.
 




Leikkasin tukevasta pahvista kassin pohjan kokoisen palan (25cm x 12cm). Leikkasin vuorikankaasta samankokoisen palan (+ saumanvarat 1 cm) ja silitin siihen tukikankaan. Ompelin kankaasta pussin ja pujotin pohjapahvin sen sisään. Tikkasin sauman kiinni ja pujotin irrallisen sisäpohjan kassin sisälle. Nyt kassini oli valmis.





ARVIOINTI

Kun päätin tehdä ompelun kurssityönä kassin, oli minulla heti tietty näkemys siitä, millainen kassistani pitäisi tulla. Työhöni ei ollut valmiita kaavoja enkä niitä siihen oikeastaan kaivannutkaan. Kassin osat olivat suoria ja helppo leikata ilman kaavojakin. Työtäni rajoitti se, että käytettävissäni olevat kangaspalat (2 kpl) olivat kovin kapeita. Halusin kassiini enemmän leveyttä, joten kangas oli leikattava vaakasuoraan ja siihen oli laitettava erillinen alaosa.

Vaikka kassin perusmuoto oli suunnitteluvaiheessa valmis, pohdin valmistumisvaiheessa vielä monia asioita, kuten taskujen syvyyttä ja leveyttä. Erityisen paljon mietin, laitanko kassini suulle vetoketjun vai en. Lähdin toteuttamaan malliani niin, että voin viime hetkessä päättää asiasta. Kun kassin vuori oli päälliosan sisällä, punnitsin asiaa tarkoin ja päädyin vetoketjun laittamiseen. Toisaalta vetoketjun laittamisessa on se hyvää, että tavarat pysyvät nyt laukussa paremmin. Toisaalta taas laukun suusta tuli ahtaampi ja laukkuun on vaikeampi laittaa leveämpiä tavaroita. Jos nyt alkaisin tehdä vetoketjullista kassia, ompelisin ensin erillisen vetoketjuosion ja kiinnittäisin sen etu- ja takakappeleiden väliin. Lisäksi jättäisin vetoketjun sivuilta avoimeksi.

Ompelin kassin sangat valmiista hihnasta. Päädyin tähän ratkaisuun, sillä jos olisin tehnyt ne päällikankaasta, kassiin olisi tullut liian paksuja kohtia (varsinkin taskujen kahdalle). Saattaa olla, että ompelen tekemäni sangat vielä kaksinkerroin, jos ne tuntuvat muutoin kädessä epämukavalta.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen tekemääni tuotteeseen. Sitä oli mukava tehdä. Kassi näyttää hyvältä ja sillä on varmasti käyttöä.

1 kommentti: