Ledivilkku 555 piirillä
Piirilevyn kokoaminen oli aika haasteellista, sillä piirilevy oli melko pieni, juottamisessa oli oltava tarkkana ja osat oli sijoitettava oikein. Työn puolessa välissä kolvi ei enää suostunut kuumenemaan ja niinpä jatkoin työtäni seuraavana päivänä koulusta lainaamallani kolvilla. Kun testasin kytkennän, valo vilahti vain kerran. Yes ja voi ei! Tutkiessani tarkemmin juotoksia huomasin, että yksi juotos oli huono. Korjasin sen ja sen jälkeen valo vilkkui hienosti.
Alkuperäinen ideani oli tehdä samaan piirilevyyn kahdet ledivilkut, mutta koteloinnin kehittelyn myötä päädyin yksiin ledivilkkuihin.
Kotelointini perustuu kestävään kehitykseen. Päätin, että jo käytöstä poistettu lokerikko saisi uuden elämän. Jouluksi kotiimme ostaman TV-tason suojalevyt tulivat myös uusiokäyttöön. Sahasin vannesahalla levyistä sopivan kokoiset palat sekä kotelon päädyksi että ylä- ja alaosaksi.
Porasin levyihin ja lokerikkoon reiät levyjen kiinnitystä varten. Tein reiät myös ledeille ja katkaisimelle.
Päätin yhdistää työhön tekstiilityön puolen harjoituksia, koska Sadun ja Mallan demostraatiotunneilla en ehtinyt kokeilla kaikkea. Pöllöt ovat nyt "in" ja koska se on hyvin neutraali aihe, otin sen ompelujeni teemaksi. Siis sama pöllö eri tekniikoilla toteutettuna opeboxin kolmelle seinämälle.
Ensimmäisen sinisävyisen pöllön tein päällikeompeluna eli applikointina. Silmissä ja jaloissa käytin kaksipuolista liimakangasta, muutoin kiinnitin osat siksakilla suoraan pohjakankaaseen.
Toiseen pöllöön valitsin punasävyisiä kankaita. Nyt kokeilin elämäni ensimmäistä kertaa alikeompelua. Keräsin huovan alle sopivan värisiä tilkkuja ja ompelin kuvion ääriviivat kahteen kertaan. Leikatessani kuva-aukkoja totesin, että saksien pitää olla todella teräväkärkiset ja pienet.
Kolmas pöllo valmistui saman kaavan mukaisesti, mutta pehmoeläimeksi. Nyt kaikki osat olivat valmiit työn kokoamista varten.
Tällainen siitä opeboxista sitten tuli edestä ja takaa. Liimasin vielä loppusilauksena muttereiden päälle kivat koristeet.
Hei, opella on asiaa!
Boxia oli kiva tehdä ja olin lopputulokseen tyytyväinen. Oppilaidekin kanssa tällaisen voisi tehdä sovellettuna. Elektroniikkatyö (ledivilkku 555 piirillä) ei pienipiirteisyytensä vuoksi mielestäni sovi kuin yläkouluikäisille oppilaille. Pienemmät oppilaat voisivat käyttää boxissaan vaikka valmiita ledivilkkuja.
Onnistunut työ, hieno raportointi!
VastaaPoistaKiitos, Matti!
VastaaPoista